Om man har ett fint bord som man vill skydda lite extra, är vaxduk ett bra och hållbart val till en traditionell bordsduk. Vaxduken finns i flera olika färger och mönster för att de ska passa in i alla miljöer. Här finns ett stort sortiment av olika vaxdukar i blandade material. Vissa av dem har en mer plastig känsla medan andra har ett ytskikt som påminner om linne. Det kan vara bra att komma ihåg att vaxdukar ofta ser snyggare ut i verkligheten än på bild när man kan se hela duken och dessutom får se de klara färgerna.

Hur är en vaxduk behandlad?

En vaxduk kan vara tillverkad på lite olika sätt. Ofta består de dock av ett vanligt tyg som har behandlats med någon typ av kemikalie. Den behandling som ofta används kallas CTC-behandling. Den här behandlingen är mer skonsam mot miljön och den ger också en mjukare vaxduk som formar sig bättre runt bordet. Man kan även få igenom tygets riktiga känsla beroende på hur tjockt lager duken behandlats med. I och med behandlingen blir också tygets tryck mer beständigt mot sol samt väder och vind.

Hur fungerar vaxduken?

En vaxduk fungerar precis som en helt vanlig bordsduk. Den kan antingen användas för att man vill skydda bordet, eller för att bordet inte längre är så snyggt. Om det är ett gammalt plastbord som används kan det också ha fått repor som gör att det inte längre är så hygieniskt. Då kommer vaxduken väl till pass. En vaxduk läggs på bordet som en vanlig duk. Den kan vid behov fästas vid bordet med olika duktyngder eller klämmor. Om man råkar spilla på duken suger den dock inte åt sig utan man kan enkelt torka upp spillet. Det blir inte heller fläckar på vaxduken.

Att sköta om sin vaxduk

En vaxduk har generellt sett en lång livslängd och den är lätt att sköta om. Men det kan vara så att man vill ta hand om den lite extra för att få den att hålla ännu längre. En vaxduk kan till exempel tvättas i maskin. Beroende på vilken vaxduk det rör sig om kan man tvätta den i 30 till 40 grader. Vaxduken kan strykas på baksidan om man vill ha den slätare. Genom att stryka den på baksidan behålls den fina lystern i färgerna samtidigt som man inte riskerar att förstöra beläggningen.

Frakt och förvaring av vaxdukar

Vaxdukarna fraktas lämpligast i hopvikt form. Det kan bli veck i vaxduken men antingen kan man stryka bort dem eller helt enkelt lägga ut vaxduken. Vecken kommer att försvinna automatiskt efter en tids användning. Om man har sin vaxduk utomhus behöver man inte ta in den om det börjar regna. Vaxduken tål vatten på ett mycket bra sätt. Under vintern kan det dock vara bra att ta in sin vaxduk om man vill att den ska hålla lite längre.

Fördelar med att köpa en vaxduk

Vaxduk vaxdukar vaxdukarna vaxduken är ett bra alternativ till vanliga bordsdukar. Den behöver inte tvättas lika ofta, den tål vatten och den är billig att köpa. Den finns också i flera fina mönster och material att välja mellan.

Vill du hitta snygga vaxdukar tycker jag att Magasin11.se har ett bra utbud. Här hittar du roliga varianter med flamingos, palmblad, körsbär och andra somriga motiv. Alla produkter säljs som metervara och finns i bredd 120 och 140 cm bred. Passa på att pimpa upp det gamla trädgårdsbordet och skapa den där perfekta sommarkänslan.

Klicka gärna på bilderna så blir de större.

 

 
31 May 2019